Четвъртък 28, Март 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 30.03.2018г.

Съвети за справяне със Синдром Хиперактивност и дефицит на вниманието

14 съвета към родителите на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието:

  1. Опитайте се да повишите самоувереността на детето, като се фокусирате върху силните му страни. Забележки от сорта на „Трябваше да си по-съсредоточен”, „Много си разсеян”, „Не можеш ли да се спреш малко?” предизвикват у детето негативна самооценка и са предпоставка за провала му. Едновременно с това не го оневинявайте за поведението му, изкарвайки виновни всички останали – образователната система, злата учителка, децата на площадката…
  2. Хвалете детето и насърчавайте успехите му и се постарайте да минимализирате наказанията и забележките. Естествено те са необходими, но в никакъв случай наказанието не трябва да е свързано с физическо или психическо малтретиране.
  3. Развийте способността му за самодисциплина като му давате примери за лошо и неуместно поведение от страна на другите.
  4. Изработвайте заедно с детето правила, които да спазва, за да се подобри собствената му дисциплина.
  5. Оставяйте бележки и съобщения за да му напомняте за важните задачи, така ще му помогнете да не се разсейва толкова и да не губи вещите си, да не забравя ангажиментите си.
  6. За да се подобрят уменията му да слуша и изпълнява указания, помолете детето да повтаря казаното от вас. Така ще сте сигурни, че то е разбрало това, което казвате. Важно е инструкциите да са кратки и лесни, като постепенно се усложняват.
  7. Развийте способността да му да приема и контролира емоциите си, като му разказвате понякога как се чувствате. Назовавайте гнева и тъгата си, назовавайте когато сте уплашени и разказвайте за стратегиите, които използвате, за да се справите с тези чувства. Така ще подготвите детето, че животът е изпълнен с доста трудности, а идеални хора няма – всеки допуска грешки и изпитва силни емоции.
  8. Помагайте на детето в разрешаването на предизвикателствата и проблемите му. Мислете за нови алтернативи за справяне.
  9. Бъдете постоянни в поведението си спрямо детето – в начина на възпитание, поощряване, създаване на дисциплина. Объркващо за малкия човек е когато родителите си противоречат или не са постоянни в поведението си спрямо него.
  10. Работата с родителите изисква необходимото от тяхна страна търпение и внимание. Не обръщайте внимание и не позволявайте да ви откажат тежки критики, като „пречи на другите в клас”, „липсва му мотивация” и т.н. , повтарящи се ден след ден от страна на учителите и околните.
  11. За развиване на способността за концентрация и задържането на вниманието би помогнало слушането на музика, очния контакт по време на разговор, четенето на забавни и развлекателни книжки.
  12. За успокояване на напрежението при деца, юноши и възрастни може да се практикуват различни методи за релаксация като дишане, топла вана, приглушена светлина.
  13. Обичайте детето си и бъдете до него! Изследванията показват, че децата, чиито родители са емоционално достъпни, създават топъл контакт, усещане за сигурност и контролират поведението си имат по-добро когнитивно е емоционално развитие. Помнете, че отношенията с родителите развиват вярвания и очаквания за самия себе си и собствената си ценност!
  14. Не отричайте проблема. От синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието страдат милиони деца по света и ако се вземат своевременни мерки това ще помогне на детето да разгърне пълния си потенциал, да стане щастлива и успешна личност.
Сподели: